Umida Group AB

Umida Group AB (publ) lanserar idag den tidigare kommunicerad offertvinsten för gin under varumärket ELIN. ELIN Gin Grapefrukt paketeras i den klimatsmarta PET-flaskan. Att framställa den här typen av förpackning kräver mindre energi än vid tillverkningen av glasflaskor vilket medför färre klimatmässiga avtryck.   

Idag lanseras ELIN Gin Grapefrukt, en somrig och smakrik gin som presenteras i en klimatsmart PET-flaska. Drycken är systerprodukt till den populära ELIN Ekologisk cider som lanserades förra året och som de svenska konsumenterna snabbt tog till sina hjärtan. Den helsvenska produkten är ekologisk samt vegansk och passar utmärkt som drinkbas i till exempel den folkkära drinken Gin & Tonic.

Segmentet gin har växt kraftigt hos Systembolaget de senaste åren. Bara under de tre senaste åren har segmentet ökar försäljningen med över 1 miljon liter till 2,6 miljoner liter och omsätter idag över 220 MSEK vilket gör segmentet större än segment som t.ex. vodka och mörk rom. Idag är det endast segmentet whisky från Skottland som är större än gin bland spritsegmenten på Systembolaget.

Klimatsmartare förpackningar kommer att ges extra fokus hos Systembolaget med start den 1 juni. Så här kommunicerar Systembolag själva deras initiativ:

”Alla våra förpackningar är bra i sitt sammanhang men det finns många myter om våra förpackningar framförallt papp, PET, burk och returglas. Med start den 1 juni kommer vi att under tre månader informera lite extra om dessa förpackningstyper vad det gäller deras egenskaper och klimatpåverkan. Informationen kommer att synas i butik, på systembolaget.se och även i sociala medier. Samtidigt har vi kompetenshöjande aktiviteter för personalen så att de ska kunna genomföra ett ännu bättre kundmöte. Vi ser att allt fler kunder intresserar sig för förpackningar och vi får fler frågor att svara på samt påståenden att bemöta. Vi behöver kunna möta kundernas förväntan på kunskap hos vår personal i alla kanaler som möter kund i butik, kundtjänst, chattagenter och så vidare.”

Systembolaget har också ett strategiskt mål att minska klimatpåverkan från förpackningar med 10% till 2023 (basår 2019).

”Den här offertvinsten känns extra bra att få lansera idag. Dels för att vi bygger vidare på varumärket ELIN, dels för att vi kan erbjuda den miljömedvetna konsumenten en gin i en klimatsmart flaska som är både rätt för miljön och samtidigt modernt. Vi har nu fyra produkter på Systembolagets hyllor som säljs i den klimatsmarta förpackningen PET-flaska; ELIN Gin, No1 Eko Vodka, The Pirate Bay Rum i två olika storlekar. Lanseringen ligger också helt rätt i tiden då Systembygget valt att lägga extra fokus för PET-flaskan kommande 3 månader vilket kommer öka synligheten för våra fyra listade produkter.” säger Filip Lundquist, VD på Umida Group AB (publ).

ELIN Gin Grapefrukt är en nyhet på Systembolaget från 1 juni och finns på hyllan i drygt 220 butiker. Den går även att beställa till Systembolagets övriga butiker.

För ytterligare information, kontakta:

Filip Lundquist, VD, Umida Group AB (publ)                      Telefon: +46 (0) 769 42 41 21