Umida Group AB

Hej alla aktieägare,

 

Nu har vi redan avverkat den första månaden under 2023 och det är full aktivitet i bolaget för att 2023 ska bli ett starkt år. Jag har fått många bra frågor från engagerade aktieägare kring förvärvet av Ekobryggeriet samt samarbetet med KISS och bearbetningen av den amerikanska marknaden så jag ämnar här delge uppdateringar kring främst dessa två projekt men även andra spännande initiativ som är på gång inom bolaget.

 

Efter en längre period av diskussioner ingick bolaget ett LOI under slutet av 2022 gällande förvärv av varumärket Ekobryggeriet och under januari ingicks det bindande avtalet. Ekobryggeriet är ett entreprenörsskapat varumärke som på ca 5 år tagit positionen som marknadsledaren inom premiumtonic i Sverige. Majoriteten av försäljningen sker i dagligvaruhandeln och produkterna har även börjat säljas till barer och restauranger samt till vissa exportländer där Tyskland är den största marknaden. Hos kunderna inom dagligvaruhandeln är ICA den största kunden följt av Axfood.

 

Portföljen av tonic består av fyra storsäljare, Tonic Gurka, Tonic Rabarber, Tonic Original och Tonic Granskott. Utöver dessa fyra storsäljare består portföljen av tonic smaksatt med bland annat fläder, bitter, blåbär, björk och flera andra nordiska smakkombinationer som säljs direkt till dagligvaruhandelsbutiker och restauranger. Tonicen säljs i glasflaskor om 200ml samt glasflaskor om 500ml. Utöver tonic har Ekobryggeriet tagit fram fler drinkmixer i portföljen. Den utökade drinkmixersportföljen består av Ginger Beer, Ginger Ale, Bitter Lemon, Pink Grapefruit, Cola Bianco, Soda Water och Apple soda. Dessa produkter är i sin lida och här ser vi en stor möjlighet att växa varumärket Ekobryggeriet från att vara ett renodlat tonic-varumärke till att bli det självklara valet för alla typer av drinkmixers.

 

Med Ekobryggeriet får vi även för första gången tillgång till travel retail som säljkanal där tre produkter från Ekobryggeriet finns listade på SAS flygplan. Tonic Original, Ginger Beer och Ginger Ale har alla kommit in via SAS tuffa inköpsprocess där kvalitet och blindprovning varit i fokus. Produkterna säljs i 150ml burkar. Här hoppas vi på att inom kort komma in på fler flygbolag. Vi kommer efter övertagandet av varumärket sätta mer fokus på att bearbeta exportmarknader. Norra Europa och Storbritannien är intressanta marknader för produkterna.

 

Den försa mars lanserar vi den första alkoholhaltiga produkten från Ekobryggeriet, Ekobryggeriets Ekologiska Gin, på Systembolaget. Produkten är en offertvinst om gick vinnande ur Systembolagets blindprovning av gin. Produkten lanseras i 375 butiker och kommer att kosta 279 kr. Ekobryggeriets Ekologiska Gin kommer att säljas i en PET-flaska som har 63% lägre klimatavtryck jämfört med en vanlig glasflaska. Ginen kommer att vara den första ”Hållbart Val” certifierade ginen på Systembolagets hyllor, något som vi tror att konsumenterna kommer att uppskatta. ”Hållbart Val” innebär att drycken uppfyller Systembolagets krav om miljöcertifierad odling och produktion, en förpackning med lägre klimatavtryck samt ett godkänt resultat i Systembolagets analys av arbetsvillkor i både odlingen och produktionen. ”Hållbart Val” är ett stort fokusområde för Systembolaget och jag är glad att vi kan ligga i framkant med våra produkter. Det passar även bra in med värderingarna för Ekobryggeriet som varumärke. Utöver tillväxtmöjligheterna för varumärket Ekobryggeriet ser vi en finansiell uppsida i detta förvärv inom produktionssidan där vi sett att produktionskostnaderna har varit för höga. Vi räknar med att kunna sänka inköpskostnaden per flaska vilket ger stor effekt på sista raden då affären i dagsläget är ca 3 miljoner flaskor.

 

Vi kommer förbättra nuvarande affär på flera nivåer. Vi ser en stor uppsida att växa distributionen hos COOP där varumärket är klart underrepresenterat. Vi kommer även under året att bearbeta nya och befintliga kunder att lista tonicen i 500ml flaska i fler butiker. Vi kommer fortsätta produktutveckla drinkmixers och stärka positionen inom segmentet där det finns enkla och snabba synergier. Utöver tillväxtmöjligheterna för varumärket Ekobryggeriet ser vi en finansiell uppsida i detta förvärv inom produktionssidan där vi sett att produktionskostnaderna har varit för höga. Vi räknar med att kunna sänka inköpskostnaden per flaska vilket ger stor effekt på sista raden då affären i dagsläget är ca 3 miljoner flaskor. Vi ser även en uppsida i att accelerera det arbete som gjorts på restaurang och barmarkanden i Sverige där vi med köpet av Ekobryggeriet får ett första fotfäste på denna del av marknaden som tidigare varit ett hål för vår övriga portfölj.

 

För att möjliggöra förvärvet av Ekobryggeriet så genomför vi just nu en företrädesemission där alla befintliga aktieägare ges möjligheten att vara med och finansiera förvärvet och vår fortsatta resa framåt. Jag hoppas självklart att så många som möjligt av våra nuvarande aktieägare är med och tecknar sina nya aktier. Vi har innan emissionen startade säkrat finansieringen som vi behöver för att finansiera förvärvet via teckningsåtagande och garantier från några av våra större aktieägare som ser positivt på detta förvärv. Detta känns väldigt bra och jag är glad att även övriga aktieägare ges möjligheten att teckna nya aktier.

 

Lanseringen av KISS-portföljen i USA har som jag kommunicerat tidigare tagit längre tid och kostat mer än vad vi och vår distributör beräknade från början. Förutsatt långa leveranstider och generell osäkerhet som var under pandemin har vår distributör fortsatt ett stort lager som behöver nå slutkund. Därav har vi inte fått några nya order från vår distributör i USA under 2022 och vårt fokus under 2023 är att vi ska sälja slut detta lager för att sedan kunna producera och leverera nya flaskor igen. Jag har fått frågor kring varför det inte syns i vår omsättning när vi säljer flaskor i USA. Detta är för precis som all försäljning vi gör redovisas försäljningen när flaskorna lämnar vårt lager och byter ägande i Europa. När flaskorna sedan står på vår distributörs lager i USA så hjälper vi till med aktiviteter och marknadsföring för att få ut flaskorna till konsumenterna. Det positiva är att det under 2022 rullat ut fler och fler flaskor från vår distributörs lager och vi öppnar ständigt nya försäljningskanaler. Den 30 januari lanserade vi ett nationellt samarbete med Rock & Brews där Cold Gin kommer att vara restaurangens signatur drink. Under de första tre månaderna kommer alla konsumenter som beställer en Cold Gin drink att få ett exklusivt gitarrplektrum. Det finns fyra olika designs på plektrumen, en för varje bandmedlem, och vi räknar med att många fans kommer att vilja samla ihop alla fyra designer. Rock & Brews finns med 16 restauranger etablerat över hela USA inklusive en stor restaurang på flygplatsen LAX i Los Angeles. Vi bearbetar även hotell-, restaurang- och kasinokedjan Hard Rock där jag hoppas att vi kan sluta ett avtal under 2023. Under 2023 firar KISS 50 år som artister och det kommer vara ett fullspäckat år med många aktiviteter. Detta kommer självklart gynna försäljningen av våra produkter och vi kommer att säkerställa att vi finns representerade vid så många tillställningar som möjligt. Gällande distributionen i USA finns våra produkter tillgängliga för fans i alla delstater förutom Alaska och Hawaii via online-försäljning med hemleverans. Vi har dock märkt att många fans vill köpa produkterna i sina lokala butiker samt inte är villiga att betala frakten som är relativt dyr via online-butikerna. Därav jobbar vår distributör med att skapa tillgänglighet i fler stater. I fysiska butiker finns produkterna idag i Kalifornien, Texas, Nevada och Montana. Vi har precis äntrat och är på väg ut i delstaterna Florida, Kansas, Michigan och NY. Utöver dessa delstater ligger vi nära att komma in i Georgio, Illinois, DC och Iowa.

 

Den första mars lanserar vi ett nytt eget spännande varumärke på Systembolaget, Tropida. Under Tropida kommer vi att sälja den offertvinnande blanddrycken Tropida Tropical Punch i en 250ml burk. Tropida vann en blindprovning under hösten där Systembolaget letade efter en ny ekologisk och hållbarhetscertifierad blanddryck att ställa på hyllan i 375 butiker från den första mars. Vår nyframtagna produkt gick ännu en gång segrande ur blindprovningen och drycken kommer nu att lanseras under varumärket Tropida. Tropida Tropical Punch är en ekologisk blanddryck med smakinspiration från exotiska breddgrader med toner av kokosnöt och ananas. Produkten är likt vår andra lansering den första mars, Ekobryggeriet Ekologisk gin, certifierad med Systembolagets märkning ”Hållbart Val”.

 

Lanseringen av vårt nya alkoholfria spritvarumärke, JÄRN, framskrider i bra takt. Vi har sedan produkterna blev klara under slutet av 2022 redan kommit in på nästan 100 restauranger och barer. Restauranger som Fotografiska, Stjärtilleriet, Black Milk, Familjen, Dubbel Dubbel med många fler har listat och arbetar aktivt med produkterna. Mottagandet har varit över förväntan och återigen är det våra produkters höga kvalitet som sticker ut. Vi har fått upp hemsidan med webbshop www.järn.com där ni kan följa varumärket och beställa hem era första flaskor. Vi har börjat få in många olika alkoholfria drinkar på produkterna där JÄRN & Tonic är det klara favoriten. Till helgen kommer vi att bjuda på JÄRN & Tonic på båtmässan i Göteborg samtidigt som vi säljer flaskor. Vi kommer även att medverka vid Nöjesguidens stora gala under kommande helg. 2023 kommer att bli ett spännande år för JÄRN.

 

Vi har lämnat ett utmanade 2022 med starten av det fruktansvärda kriget i Ukraina som drabbat oss alla negativt på flera plan och tyvärr fortsatt pågår. Under 2022 ställdes vi som bolag inför fler utmaningar än vi hade kunnat tänka oss. Nu är vi inne i 2023 och med Ekobryggeriet i bolaget, tre nya

 

offervinster redan under det förta halvåret, lanseringen av JÄRN samt flertalet andra projekt i pipen så ser jag mycket framemot ett start år för Umida. Vi har även sänkt vår kostnadsmassa under 2022 vilket kommer ge resultat i 2023. Vi har ett otroligt starkt team i bolaget som gör ett fantastiskt jobb och vi bygger fler varumärken för framtiden.

 

Stockholm 3 februari 2023

Filip Lundquist

VD Umida Group AB (publ)

Lämna ett svar