Umida Group AB

Rapport från mässdeltagande i USA. Är nyss hemkommen från ECRM – den årliga inköpsmässan i San Diego för livsmedelskedjor och horeca-sektorn – där leverantörer ges möjlighet att visa upp nya produkter och varumärken för att eventuellt plockas in i sortimentet för 2014.

Inköpare från 52 företag fanns på plats för att genomföra möten med de leverantörer och produkter man valt att titta närmare på – och för oss som verkligen sitter på en ny och innovativ produkt inom ett nytt, växande förpackningssegment så rönte givetvis Easy Wine Glass på förhand stort intresse varav hela 44 st företag hade bokat in sig för personliga möten. Detta gav mig två fullspäckade och spännande dagar!

Jag kan inte förneka att en viss anspänning infann sig när klockan närmade sig 07.40 och det var dags för den första inbokade presentationen, men jag kände ändå att jag var så pass redo som man kan bli efter veckor av förberedelser på hemmaplan. Till exempel skräddarsydda presentationer, bakgrundsinformation kring företagen och dess beslutsfattare, presentations-kit med allt från samples till brandade USB-minnen – fyllda med all väsentlig information – alltsammans prydligt förpackat i gift-bags med texten ’Think outside the bottle´. Allt för att få ut mesta möjliga effekt av de tio minuters ’face-time’ som vi fick med varje enskilt företag.

Till min hjälp under dessa hektiska dagar hade jag Jon Reynolds som är vår amerikanska importörs nationella säljrepresentant. Med sin gedigna säljerfarenhet och sina dryga 30 år inom vin- och bryggeribranschen, är Jon ett ovärderligt stöd inte minst då det gäller hans kunskaper kring distribution samt de olika staternas regelverk.

Första mötet var med ’Roundys Supermarkets’ – en av mellanvästerns äldsta och största livsmedelskedjor med sina 154 st butiker i Wisconsin, Minnesota och Illinois. En lagom uppvärmning inför de tre direkt efterföljande mötena med ’Walgreens’, ’Circle K’ och ’Walt Disney Resorts’ – några exempel på de giganter som vi hade möjlighet att presentera Easy Wine Glass för. Förutom amerikanska aktörer träffade vi även ett antal ledande livsmedelskedjor i sydamerika samt ’Woolworths’ i Sydafrika. Där flera av dessa är intresserade av att gå vidare. Syftet med dessa ’power-meetings’ var att få våra produkter utvärderade och komma vidare till nästa steg i företagens upphandlingsprocesser inför butikslistningarna 2014.

Exempel på kunder som sagt ja till konceptet och meddelat att de vill gå vidare i utvärderingen av Easy Wine Glass är; ’Spartan Stores’ i Michigan med 300 st butiker, ’Remke Stores’ i Ohio/Kentucky med 13 st upscale supermarkets med barer inne i butiken, ’Murphy Oil’ med 600 st c-stores som ligger i anslutning till Walmart, ’Delhaize’ med 1.600 st butiker under varumärkena Hannaford och Food Lion, där för övrigt deras inköpare sa ”This is the best presentation I´ve ever seen, congratulations!”. Vidare kan nämnas ’Roundys’ med 154 st butiker, ’Earth Fare’ med 31 st butiker, ’Winestyles’ med 100 st vinvaruhus, ’Club Med’ som driver 5 st resorts samt ’Coast Guard Exchange’ med sina 73 st butiker i anslutning till varje bas.

Med endast 10 minuter till vårt förfogande lyckades vi trots detta komma fram till en första provförsäljning med start redan denna vecka i en av Walgreens butiker i Texas! En kedja med stor potential med sina 8.300 butiker över hela USA. Även ’Freshmarkets’ går igång med provförsäljning i 5 st av deras totalt 33 st butiker. Härutöver har uppstickaren ’Here Today’ – en ny expansiv kedja med ett helt nytt butikskoncept – meddelat att dom vill börja sälja Easy Wine Glass i sina butiker i St. Louis-området med beräknad öppning i slutet av 2013. En nykomling med nationella ambitioner.

Avslutningsvis med tanke de frågor jag får kring den senaste tidens händelser såsom det indikativa budet från det kroatiska industribolaget samt Aktietorgets frågeställningar kring Krönlein-Andersson & Co AB:s informationsgivning till Aktietorget, låter jag styrelsen och de berörda parterna själva kommentera detta. Mitt huvudsakliga uppdrag och fokus som VD är ändå försäljningen – att få ut bolagets produkter på marknaden och i slutändan kunna leverera positiva resultat. Jag hoppas att dessa händelser inte överskuggar vårt dagliga och målinriktade arbete med att etablera Easy Wine Glass på allvar. Inte minst nu när jag med ökad tillförsikt kan konstatera att vi är en bra bit på denna väg. Eller som ’GES’ sjöng i deras välkända låt… den där magiska sommaren -94 …Vill ni följa med oss västerut?

Mikael Bergholts, 
Verkställande direktör


Se nyheten från Cefour