Umida Group AB

Pressmeddelande

Stockholm 2019-08-15

UMIDA: Vinner upphandling på ALKO värd minst 1 MSEK med Motörhead Premium Dark Rum

Umida Group AB (publ) har tillsammans med dotterbolaget Brands For Fans vunnit det finska alkoholmonopolet ALKOs senaste upphandling av rom. Motörhead Premium Dark Rum kommer att lanseras i Finland i februari 2020 och estimeras bidra med ett tillskott på 1 MSEK i nettoomsättning per år beräknat på de i upphandlingen estimerade volymerna och erfarenheterna från lanseringen i Sverige.

Sedan några år tillbaka är mörk rom ett av de snabbast växande spritsegmenten på flertalet internationella marknader. Huvudförklaringen är att whiskykonsumenter tagit till sig så kallad ”sipping rum”, vilket drivit på antalet lanseringar i produktkategorin samt lett till en tydlig premiumisering. I maj 2018 vann Umida och Brands For Fans en likadan upphandling från det svenska Systembolaget vilket ledde till den mycket lyckade lanseringen av Motörhead Premium Dark Rum i december 2018.

Intresset för offerten var mycket stort och i stor konkurrens vann Umida och Brands For Fans upphandlingens blindprovning. Produkten är en högkvalitativ rom från Karibien som sensoriskt håller samma kvalitativa nivå som etablerade varumärken i 500 kr-klassen.

”Att vinna de nordiska monopolens upphandlingar är mycket viktigt för Umida. Jag är väldigt glad över att vår höga produktkvalitet än en gång bevisas genom en offertvinst i en mycket attraktiv och konkurrensutsatt produktkategori. Jag är övertygad om att detta kommer att leda till att Motörhead-portföljen kan växa över tid och att varumärket blir lika etablerat på den finska dryckesmarknaden som på den svenska.” säger Mats Jämterud, tf VD på Umida Group AB (publ).

Motörhead Premium Dark Rum kommer att lanseras i 190 ALKO-butiker den 1 februari 2020 och finnas till försäljning under en garanterad period om 14 månader, men Umidas ambition är att öka till full distribution och att finnas kvar som permanent listning. Försäljningspriset är attraktivt, EUR 39,99, och baserat på upphandlingens estimerade volym beräknas produkten bidra med ett tillskott på minst 1 MSEK i nettoomsättning under 2020 för Umida Group AB (publ) baserat på den uppskattade offertvolymen.

”Motörhead Premium Dark Rum har sedan lanseringen i vintras blivit den snabbast växande produkten från Umida och Brands For Fans. De svenska konsumenterna har tagit emot den med öppna armar och den har nu en försäljningstakt på 4 000 till 5 000 flaskor per månad. Detta har skapat en stark plattform för ytterligare lanseringar i portföljen i linje med vår strategi för varumärket.” säger Filip Lundquist, Head of Sales & Marketing för Umida Group AB (publ).

För ytterligare information, kontakta:

Mats Jämterud, tf VD, Umida Group AB (publ)

Telefon: +46 (0)70-663 72 72

Denna information är sådan information som Umida Group AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 15 augusti 2019.Pressm2019-08-15 – MH Rom FI

Attachments