Umida Group AB

Umida Group AB (publ) har vunnit ytterligare en upphandling i Systembolagets första upphandlingsomgång för 2023. Den vunna ginprodukten är ekologisk, hållbar och kommer att lanseras i 375 butiker den första mars 2023. Produkten beräknas generera ca 4 MSEK inom den garanterade listningsperioden som är 12 månader.   

Umida har redan vunnit Systembolagets enda upphandling av blanddryck med lansering första mars 2023 och nu vinner Umida upphandlingen av gin med samma lanseringsdatum. Systembolaget sökte efter en klassik gin med tydlig ton av enbär och citrus från Europa, Norge eller Storbritannien och Umida stod som vinnare efter den stora blindprovningen. Produkten kommer att lanseras i en 700ml flaska till konsumentpriset 239kr och kommer finnas tillgänglig i minst 375 butiker från den första mars 2023 med en garanterad butikstäckning under 12 månader, därefter bestäms butikstäckning av försäljningen i segmentet. Detta är Umidas fjärde upphandlingsvinst inom ginsegmentet på mindre än två år.

Ett av Systembolagets fokusområden under 2022 och framöver är att konsumenterna ska kunna göra hållbara val. Systembolaget har under 2022 instiftat en ny certifiering, hållbart val, för produkter som säljs hos Systembolaget. För att en produkt ska kunna certifieras som hållbart val måste produkten klara ett antal kriterier som Systembolaget satt upp i relation till hållbarhet. Både den nya ginprodukten och den nya blanddrycken kommer att vara certifierade som hållbart val. Produkten ELIN Ekologisk Cider Blåbär och Svartavinbär var en av de första produkterna som klarade certifieringen hållbart val tidigare under året.

”Jag är väldigt stolt över de imponerande resultat som teamet levererar där vi nu dominerat Systembolagets upphandlingar av gin de senaste två åren. För två år sedan hade vi inte en enda ginprodukt listad i Systembolagets butiker. Vi sjösatte då ett fokusprojekt på att bli bättre på gin och resultatet talar sitt tydliga språk. Vi är idag ett av Sveriges mest framgångsrika ginföretag och det finns ingen ginproducent som är i närheten av oss när det kommer till blindprovningar. Nu får vi även in en gin i ett mycket konkurrenskraftigt prisläge. Prispunkten 239kr ligger helt rätt när vi går in i ett 2023 när många konsumenter upplever att man har mindre i plånboken och kommer anpassa sitt köp beteende utefter nya förutsättningar.” säger Filip Lundquist, VD för Umida Group AB (publ).

För ytterligare information, kontakta:

Filip Lundquist, VD, Umida Group AB (publ), Telefon: +46 (0)76 942 41 21