Umida Group AB

Det är med blandade känslor som jag skriver mitt första VD-brev till aktieägarna i Umida Group AB.

 

Vi är just nu inne i en av de svåraste ekonomiska kriser som det moderna samhället har upplevt, kanske den svåraste genom alla tider. Allt detta orsakat av ett hemskt coronavirus, Covid-19, som redan kostat många människors liv och påverkat än fler människors vardag genom arbetslöshet.

De flesta företag påverkas av denna kris på ett eller annat sätt och jag vill försäkra er om att vi följer utvecklingen och dess effekter på vår verksamhet väldigt noga. Vi har agerat för att förbereda oss på ännu tuffare tider.

Vi har under mars månad inte sett någon stor påverkan på vår försäljning med anledning av Covid-19, men när det gäller framtiden har vi justerat våra prognoser. Det är främst inom vårt storkökssortiment som vi ser en påverkan. Den privata sektorn där restauranger drabbats kraftigt av färre besökare har en klart minskad efterfrågan hos oss, medan vi ser en stabil efterfrågan från den offentliga sektorns storkök. Vi bedömer att vår totala försäljning av storkökssortimentet kommer att minska under det andra kvartalet. Samtidigt är det här vi i genomsnitt har våra lägsta marginaler vilket gör att det på sista raden inte påverkar vårt resultat lika mycket.

Vi ser också att vi till kunder inom travel retail och bordershop-segmenten har fått en snabbt avstannad försäljning. På de europeiska marknaderna är situationen tuff med restauranger, barer och butiker som har fått stänga med anledning av de restriktioner och karantäner som införts. Detta påverkar vår exportförsäljning av produkterna i Brands For fans-portföljen. Vi ser att online-försäljningen ute i Europa inte påverkats negativt av Covid-19 vilket är positivt för oss.

Samtidigt ser vi sedan några veckor tillbaka en ökad försäljning till vår största kund, Systembolaget, och samma mönster i vårt grannland Finland där ALKO likt Systembolaget går bättre än våra prognoser. Fler konsumenter som stannar hemma driver på försäljningen av mat och dryck och där har våra volymer dragits med, vilket hittills kompenserat för de minskade internationella volymerna.

Som en konsekvens av den omedelbara påverkan på vår verksamhet och osäkerheten kring framtiden har vi arbetat med att se över våra kortsiktiga kostnader. Detta för att säkerställa att vi leverera enligt våra finansiella mål samt för att vända företaget från förlust till vinst på sista raden.

Det är ett allvarligt läge för många människor och för många företag i näringslivet. Men jag vill ingjuta lugn till er alla om att Umida aldrig tidigare varit bättre rustat.

Vi har lägre operationella kostnader genom att vi sålt vår fastighet, lagt ner vår produktion och vi kan snabbt sänka våra kostnader ytterligare om behovet uppstår.

Vi jobbar aktivt med att säkerställa stabil varuförsörjning för hela vår nuvarande portfölj samt till nya projekt.

Vi har konstaterat att vi kommer att tappa omsättning inom vissa affärsområden men det kommer vi att kunna parera med sänkta kostnader.

Vi arbetar hårt för att denna externa kris inte ska stoppa oss från att fortsätta vår turnaround och göra Umida Group till ett vinstgenererade företag under 2020.

Vi har fått några frågor om när Le Petit Beret kommer att finnas till försäljning på Systembolaget. Eftersom alkoholfria produkter inte säljs via beställningssortimentet hos Systembolaget utan endast säljs från hyllorna så krävs att en produkt får en så kallad fast listning. Systembolaget har fyra årliga fönster för listning av nya alkoholfria produkter. Vi har fört en dialog med Systembolaget gällande Le Petit Berets sortiment sedan våren 2019. Som vi redan kommunicerat kommer vi att lansera två produkter nu till sommaren. Dessa två produkter är dels ett vitt alkoholfritt vin gjort på druvan Chardonnay och dels ett rosévin i klassiskt provencalsk stil. Från den 1 juni kommer de här två produkterna att finnas på hyllan i ca 250 av Systembolagets butiker, något som känns väldigt roligt. I tillägg vill jag även berätta att vi har vunnit en mindre upphandling av alkoholfritt rosé på det finska monopolet ALKO. Det innebär att vi under april kommer att lansera Le Petit Beret rosé med en begränsad butikstäckning, inledningsvis i ca 35 butiker, men min förhoppning är att distributionen ska komma att växa i takt med att de finländska konsumenterna upptäcker vinet. Vi fortsätter att jobba nära vår partner Magnus Hedman och vi har en överenskommelse om att Magnus sköter försäljningen till dagligvaruhandeln så att vi fullt ut kan fokusera på monopolkunderna.

Vi har under mars månad lanserat den nya romprodukten Jaguara, ett av våra egenutvecklade varumärken. Försäljningen av Jaguara har startat bra och vi ligger just nu över vår initiala försäljningsprognos. Det är strategiskt viktigt att vi framgångsrikt växer portföljen av egna varumärken. Vi hoppas att Jaguara ska finnas med på många påskfirares bord under kommande högtid. Månadens andra lansering av Sweden Rock Whisky 2020 i begränsad upplaga har också fått snabb respons så där uppmanar jag de aktieägare som vill smaka på produkten att inte vänta för länge med sin beställning.

Vi har även under mars fortsatt vårt arbete med offerter mot de nordiska monopolen. Det är högsäsong för glögg just nu och under den gånga veckan har det gått iväg totalt 83st flaskor glögg till finska monopolet ALKO. I Finland har även vi en ny partner som bearbetar dagligvaruhandeln där vi tidigare haft en begränsad närvaro. Vår nya parterna heter Evoke OY och vi har stora förhoppningar på detta nya samarbete. Vi har slutfört designarbetet för vår nya cider och vi ser mycket framemot att se vår nya cider i händerna på konsumenter till sommaren.

Vi fortsätter också som tidigare kommunicerar dialoger med nya samarbetspartners inom affärsområdet Brands for fans, samt dialoger med nuvarande partners om nya produkter.

Den kommunicerade fastighetsförsäljningen har genomförts enligt plan under mars månad. Den nya fastighetsägaren har tagit över fastigheten och vi hyr nu endast en liten del i fastigheten där vi har ett lager ännu en tid.

Jag vill avsluta med att igen understryka att jag är lättad över att vi nu i dessa oroliga tider inte längre har någon verksamhet kvar i Götene, vår kostnadsmassa är betydligt lägre än tidigare, vi har kraftigt minskat vår belåning och vår största kund har ökad efterfrågan.

 

Stockholm 27 mars 2020

 

Filip Lundquist

VD Umida Group AB (publ)