Umida Group AB

Hoppas att ni alla mår bra i dessa fortsatt oroliga tider.

 

Jag vill börja med att ge en uppdatering kring vårt läge under rådande Covid-19 situation. Första månaden med full effekt av Covid-19 har nu passerat. Vi har inte haft anledning att revidera eller uppdatera det som vi kommunicerade i slutet av mars. De redan kraftig reviderade försäljningsprognoserna som vi utarbetade under mars månad ligger fortsatt fast och vår försäljning under april är i nivå med dessa prognoser. Monopolen fortsätter att gå bra medan exportförsäljning och storkökssortimentet har det tufft. Som vi kommunicerade i samband med uppdateringen under mars har vi vidtagit flertalet åtgärder på kostnadssidan för att på bästa sätt parera den lägre försäljningen, i syfte att nå våra lönsamhetsmål för 2020.

Trots dystra tider i vår omvärld jobbar vi på för fullt för att vara redo när restriktioner runt om i världen börjar lättas upp och våra förutsättningar för att öka försäljningen förbättras. Jag vill berätta om några positiva saker som vårt team lyckats med under den senaste månaden.

Tillsammans med vår samarbetspartner Mackmyra har vi under en tid arbetat för att göra Motörhead Premium Dark Rum tillgänglig i Australien. Detta har nu skett och första flaskorna har landat i Australien och börjat säljas. Vi har initial produkten listad on-line och vi har börjat kommunicera med Motörheads fans i Australien.

Vi har via en ny samarbetspartner fått två listningar på dagligvarukedjan Delhaize i Luxemburg. De två listade produkterna är Motörhead Premium Dark Rum samt Motörhead Iron Fist American Whiskey. Produkterna kommer att finnas i butik under Q2 2020 och även om Luxemburg är en liten marknad så är det en ny kartnål i vår internationella expansion. Vi har en förhoppning om att dessa listningar i Luxemburg ska kunna genererar ingångar till Belgien där Delhaize har en stark ställning.

Motörhead The Lemmy Whisky & Cola 330ml RTD (ready to drink – färdigblandad dryck på burk) som vi lanserade på K-Group i Finland under förra våren har fått återlistning under 2020. Tack vare god försäljning kommer The Lemmy att finnas i fler dagligvarubutiker under 2020 vilket vi är väldigt glada över. The Lemmy finns också sedan en tid tillbaka i några av ALKOs butiker.

En annan nyhet från ”down under” är att vi under Q1 inlett ett nytt samarbete med ClearMind Pty Ltd i Australien. Detta samarbete har under april burit frukt och vi har tillsammans lyckats få listningar av två alkoholfria glöggar från Vinfabriken på ALDI till hösten 2020.

Vi har under en längre tid bearbetat flera av de kanadensiska monopolen. Under april fick vi bekräftelse om listning av Motörhead Premium Dark Rum samt Motörhead Whisky i Newfoundland. Newfoundland har ca en halv miljon invånare vilket är en relativt liten del av Kanada. Lansering kommer att ske under hösten 2020. Vi hoppas inom snar framtid finnas listade på fler monopol i Kanada.

En viktig strategi inför 2020 har var att delta med Motörhead Premium Dark Rum i olika internationella sprit-tävlingar. Utöver att få en chans att benchmarka vår kvalitet gentemot andra ledande produkter så är detta ett viktigt sätt att arbeta med PR gentemot slutkonsumenter utifrån viktiga inköpskriterier. Denna strategi har varit mycket lyckosam och bevisat den internationella höga kvalitén som Motörhead Premium Dark Rum har. Vi har deltagit i fyra tävlingar och fått medalj vid samtliga tillfällen. Senaste resultatet är en imponerande femte plats av totalt 244 testade rom-produkter vid The Beverage Testing Institute i USA. Motörhead Premium Dark Rum fick utöver en femteplats 96 poäng (av 100 möjliga) samt en platinamedalj.

Vi ser nu alla mycket fram emot att lansera tre nya produkter (vår nya cider och två alkoholfria viner från Le Petit Beret) på Systembolaget under juni. Jag är spänd på att få höra feedback från er alla på våra nya välsmakande produkter och jag hoppas att det kommer bli sommarfavoriter hos er alla.

Jag vill avsluta med att igen intyga att situationen med Covid-19 inte kommer att stoppa oss från det fortsatta arbetet efter bolagets turnaround under 2019. Det är mitt absoluta mål att vända Umida Group AB till ett långsiktigt vinstgenererande företag.

 

Stockholm 7 maj 2020

 

Filip Lundquist

VD Umida Group AB (publ)