Umida Group AB

Hej alla aktieägare,

 

Tider springer på snabbt när man har roligt och vi har redan avverkat fyra månader under 2021. Hos oss på Umida är det full fart. Vi har nu haft vår webbshop live i någon vecka. De första konsumenterna har placerat sina order och flödet har fungerat bra. Vi har igår påbörjat vårt första test med en marknadsföringskampanj mot konsumenter i Tyskland för att testa vilken typ av aktiveringar som konverterar till besök och köp. Utvecklingen av webbshopen fortsätter och den stora lanseringen kommer att ske i samband med lanseringen av KISS Cold Gin under andra halvan av Q2. Webbshopen är väldigt spännande och vi testar oss framåt och optimerar funktionerna löpande. Vi är övertygade att detta kommer bli en väldigt viktig kanal för oss på sikt och vi är medvetna om att det kommer att ta tid att bygga upp en helt ny online butik. Det första riktiga testet för oss blir när våra band kommer att hjälpa till att driva trafik till webbshopen. Över tid behöver vi även säkerställa att vi breddar sortimentet med för våra konsumenter relevanta produkter.

Inledningen på året har fortsatt att präglats av rådande pandemi som vägrar släppa greppet om vår omvärld. För Systembolaget fortsätter tillväxten då försäljning av alkoholhaltiga produkter centreras till Systembolaget när försäljning hos restauranger, barer, flygplatser och utlandsresor uteblir. Ute i Europa är klimatet mer utmanande och vi har fortsatt svårt att nå hela vägen fram med butikslistningar för våra produkter. Vi ökar listningarna i online-butiker runt om i Europa vilket är bra och vi kommer snart att börja driva trafik mot dessa sidor för att få produkterna att rotera. Tyvärr har vi distributörer som i sin tur har kunder som har blivit tvingade in i konkurs i spåren av de restriktioner som föreligger i många europeiska länder vilket vi självklart tycker är tråkigt. Vi jobbar hårt med att hitta nya och alternativa vägar att nå våra konsumenter och webbshopen är en viktig del då vi där kan ha full kontroll.

Under det första kvartalet har vi stärkt upp vår marknadsavdelning med två nya rekryteringar samt förändrat två roller i bolaget. I februari kom Sara Degerfält in i teamet hos Umida. Sara har rollen som Marketing and Sales Coordinator. Sara kommer närmast från en global roll inom digital marknadsföring hos GANT. Innan detta studerade Sara marknadsföring vid Lunds universitet. Sara kommer stärka upp vårt marknadsteam och säkerställa att vi höjer vår digitala närvaro. Strax efter Sara fick vi in Andreas Werling i teamet. Andreas kommer närmast från en roll som Product Manager och A&R på Sony Music. Andreas har innan Sony en bakgrund som musikmanager samt över 10års erfarenhet inom design. Andreas är för oss på Umida ett välkänt ansikte då vi har köpt in designtjänster från Andreas över de senaste åren. Det är Andreas som har gjort de uppskattade etiketterna till våra två först KISS romar.  Att vi nu tar in Andreas i teamet känns superbra, inte bara för att vi kan göra all design in-house och vara snabbare utan också för att Andreas har en stort kommersiellt och innovativt driv samt ett gediget nätverk i musikbranschen som jag tror att vi kommer få nytta av väldigt omgående. Vi har även gjort två förändringar av roller inom organisationen. Första förändringen gäller Sari Huttunen Wilholm som ingått en ny roll som Community, Relationship and Ambassador Manager. Målsättningen med Saris nya roll är att öka våra följarbaser, stärka relationerna till våra fans samt vårda nyckelrelationer. Med fler och lojala följare för våra varumärken kommer vi säkerställa en högre försäljning över tid. Den andra förändringen är att Tiffany Ingle som tidigare varit Global Brand Manager har blivit befordrad till Head of Marketing med ovan nämnda personer under sig. Tiffany har en stor erfarenhet av marknadsföring och har lyft Umida till en mer professionell nivå. När vi nu också har ett större marknadsteam kommer vi kunna lyfta ytterligare några nivåer. Viktiga prioritering för det nya stärkta marknadsteamet är att vi framåt ska kunna öka takten i antalet nylanserade produkter, säkerställa optimerade avkastning på våra investerade marknadsföringspengar och att driva trafik till vår nya webbshop.

Förra veckan lanserade vi den årliga whiskyn med Sweden Rock Festival. Detta är en fin tradition sedan sju år tillbaka. Årets whisky har fått väldigt fin feedback från de som hunnit få hem sina flaskor och smakat på innehållet. Det är kul att vi för 2021 års version jobbar med en nystartad svensk whiskyproducent som får dessa fina omdömen från konsumenterna. En vecka efter lanseringen har majoriteten av flaskorna beställts och det finns nu enbart några hundra flaskor kvar.

Vi har under årets första månader fortsatt att skörda framgångar vid de internationella sprittävlingarna och fått nya medaljer för båda KISS romarna samt för Motörhead Premium Dark Rum. KISS Black Diamond Premium Dark Rum och KISS Detroit Rock Rum har nu fått medaljer i tre av tre tävlingar vilket är ett enastående resultat. Bandet och management är väldigt imponerade över den höga kvalitén som vi leverera i allt från vätska till paketering. För oss på Umida är det viktigt att vara en professionell partner på alla plan och vårt agerande fortsätter att stärk relationerna med våra viktiga affärskontakter.

Under våra egna varumärken lanseras snart Elin Gin Grapefrukt på 350ml PET falska som är en offertvinst. Detta innebär att vår cider Elin Ekologisk Cider från ett första syskon. Gällande Elin Ekologisk Cider så är vi mycket glada att distributionen kommer att fortsätta vara över 300 butiker även efter sista maj när det garanterade listningstiden går ut. Juni är den viktigaste månaden för cider och att vi håller så här hög distribution ett år efter lanseringen är en stark bedrift och ett bevis på att vi ser återköp från konsumenterna. Elin Ekologisk Cider är nu inne i utvärderingsperioden som avgör distribution från första mars 2022 till sista augusti 2022 och hittills ser allt lovande ut för att Elin Ekologisk Cider kommer att finnas på hyllan även nästa sommar. Vi hoppas att Elin som dryckesvarumärke verkligen är här för att stanna. Det har även varit högtryck gällande glöggblandandet under de senaste månaderna för att offerera och planera inför kommande glöggsäsong. Att bedöma av situationen just nu så kommer årets glöggsäsong bli starkare än säsongen förra året.

Vi på Umida fortsätter som alltid att utvärdera nya samarbeten, förhandla kring nya marknader och vara med på de nordiska monopolens upphandlingar. Energin är hög i bolaget och vi har många bra saker på gång. Närmast ser vi framemot lanseringen av Elin Gin och sen KISS Cold Gin som vi har stora förhoppningar på.

Nu önskar jag er alla en riktigt god valborg och att ni får skåla in helgen med något gott i glasen!

 

Stockholm 30 april 2021

Filip Lundquist

VD Umida Group AB (publ)