Umida Group AB

Under de senaste månaderna har det varit högtryck i glögglaboratoriet. Vår kreativa masterblender Daniel har skapat drygt 30 nya unika glöggar under de senaste månaderna. Proverna har sedan skickats till de olika monopolen samt till dagligvaruhandeln. Positiva nyheter från Systerbolaget är att vår halvflaska med äppelglögg sålde så bra i sin kategori under säsongen 2019 att den inte bara får en återlistning till denna säsong utan även utökad distribution. Vinfabrikens Äppelglögg 10% 375ml kommer från 1 november att finnas i ca 370 Systembolagsbutiker. Systembolaget efterfrågade färre antal nya glöggprodukter denna säsong och vi lyckades tyvärr inte vinna någon av offerterna.  På ALKO lyckades vi vinna en upphandling för en ekologisk 10% vitvinsglögg som vi kommer att sälja via vår nya partner Solera OY. Oturligt nog prickade vi in 2st andraplatser med vårt varumärke G-Glögi. Detta är en del av monopolens offertsystem och det är små marginaler som avgör vinnare från andraplatsen, som tyvärr inte ger någon försäljningen. Glädjande är att G-Glögi kommer få ett större utrymme i dagligvaruhandeln i Finland. Vår nya partner Evoke OY har framgångsrikt utökat våra listningar för både Vinfabriken och G-Glögi. Under glöggsäsongen 2019 hade vi endast två produkter från G-Glögi listade på K-Group. Under kommande glöggsäsong kommer vi att finnas med totalt 4 produkter från både Vinfabriken och G-Glögi på både K-Group och S-Group. Detta kommer att väga upp tappet från förgående säsongs försäljning till ALKO. Vi bearbetar även dagligvaruhandeln i Sverige och har förhoppning om att få Pluras alkoholfria glögg listad även under denna säsong för att fortsätta växa volymerna. Utöver Sverige och Finland har vi en stabil partner i Tyskland som säljer Vinfabriken glögg samt nytillskottet med ALDI i Australien. Glöggen är en central del av vårt affärsområde med egna varumärken och vi jobbar kontinuerligt med att utöka våra kanaler för glögg vilket sprider vår risk samt ökar möjligheterna till tillväxt. Just i dessa tider känns det skönt att redan nu säkrat volymer och snart påbörjar vi inköp och produktioner.

 

Vi har ett långt och framgångsrikt samarbete med Sweden Rock-festival där vi under årens lopp lanserat över 10 produkter tillsammans. 2020 är ett speciellt år även för Sweden Rock då festivalen ställs in för första gången sedan starten 1991. Vår limiterade utgåva Sweden Rock whisky 2020 sålde slut i rekordfart och jag hoppas att ni lyckades få tag på någon flaska. Vi för nu diskussionen med festivalen om hur vi kan hjälpa till och supportera deras fans ytterligare när årets höjdpunkt uteblir. I slutet av 2019 lanserade vi Sweden Rock Gin i den extremt konkurrensutsatta ginkategorin. Fansen älskade produkten och den lyckades redan under sin första utvärderingsperiod säkra en listning i 29 butiker från första september 2020 till sista februari 2021. Vi är superglada och imponerade över de framgångar som vår nya gurkgin har. Vi har även fått fina omdömen från några av Sveriges främsta spritkonnässörer. Vår Sweden Rock gin blev utsedd till den bästa ginen i ett stort gin&tonic test där majoriteten av Systembolagets listade gin-produkter fanns med. Att vi tar en förstaplats före varumärken som Bombay, Hernö, Stockholm Bränneri, Gordon’s, m.f. är mycket hedrande och visar att vår ledstjärna med högkvalitativa produkter lyster starkt. Önskar ni läsa fulla tester finns det att tillgå via denna länk, https://spiritsnews.se/gin-tonic-2020-april/

Vår rom Motörhead Premium Dark rum blev även den tilldelad en hedrande tredjeplats i samma digitala tidskrift. Detta i konkurrens med Systembolagets 15 bäst säljanden mörk rom-produkter. Även här står sig vår produktkvalitet högre än de internationellt erkända varumärkena som Ron Zacapa, Diplomático, m.f. Mer finns att läsa via denna länk, https://spiritsnews.se/rom-test-bastsaljarna/

Erkännande för den kvalité som vi har i Motörhead Premium Dark rom är exceptionellt. Att vi prisas och uppmärksammas både lokalt och internationellt kommer att driva på vår försäljning av Motörhead Premium Dark Rom framåt.

 

Vi har under maj skickat ut vårt första nyhetsbrev från Brands For Fans. Antal prenumeranter är idag endast ca 900 och vi har en ambition att med råge öka detta antal. Jag vill gärna att ni alla aktieägare blir prenumeranter och sprider budskapet om våra produkter till era nätverk. Temat för det första nyhetsbrevet var gin och gindrinkar. Vi har en förhoppning om att i framtiden kunna generera märkbar försäljning på Systembolaget via utskick av nyhetsbrevet. För att bli prenumeranter behöver ni bara anmäla er på denna länk,  https://landning.brandsforfans.se/

 

Vi har tre spännande nylanseringar nu under juni på Systembolaget. Vad gäller Le Petit Béret så börjar det fyllas för fullt ute i butikerna. Vi kommer under sommaren börja kommunicera och aktivera produkterna främst via Magnus Hedmans kanaler och hans stora nätverk. Produkterna kommer att sticka ut på Systembolaget som de första produkterna som är 100% utan spår av alkohol, ekologiska, veganvänliga, halal-certifierade och med låga sockernivåer. Gällande vår tredje nyhet Elin ekologisk cider har vi fått produktionsförseningar på grund av Covid-19. Vår samarbetspartner som ska fylla burkarna har saknat material som varit fast i Italien sedan deras lockdown i mars. Detta har gjort att vi inte kunnat fylla burkarna som planerat nu under maj. Vi ämnar fortfarande ha produkter på hyllan under juni månad med det kommer troligen att bli till slutet av juni. Detta är den första produktionsstörningen som vi har fått med anledning av Covid-19. Denna försening innebär tappad försäljning under maj samt delar av juni. För Elin ekologisk cider som kommer att finnas på Systembolaget under minst de garanterade 12 månaderna uppskattar vi försäljningstappet till ca 10% mot ursprunglig prognos. Vi hoppas nu på riktigt bra försäljning under sommaren och hösten så att Elin fortsätter att stå på Systembolagets hyllor även efter juni 2021. Vi har inlett positiva dialoger med kunder i Spanien, Danmark och Tyskland och hoppas att kommande exportförsäljning ska kunna väga upp det initiala tappet från Systembolaget.

 

Vi har under de senaste dagarna börjat få positivare feedback från våra exportkunder runt om i Europa. De länder som har börjat släppa på sina lockdowns har också börjat få efterfrågan från konsumenter. Vi ser med tillförsikt på dessa första signaler och hoppas att vår exportförsäljning ska börja komma tillbaka redan under slutet av Q2.

 

Jag önskar er alla en fridfull pingst med välsmakande dryck i glasen. Själv kommer jag under helgen förgylla min gin&tonic med Sweden Rock Gin.

 

Stockholm 29 maj 2020

Filip Lundquist

VD Umida Group AB (publ)