Umida Group AB

Pressmeddelande

Stockholm 2019-03-06

UMIDA: Lanserar Motörhead Whisky & Cola

Umida Group AB (publ) lanserar tillsammans med dotterbolaget Brands For Fans en ny blanddryck med premiär på den finska marknaden. Motörhead Whisky & Cola kommer från den 1 april 2019 att finnas i 250 butiker. Den inledande försäljningsvolymen uppskattas till 1 MSEK i nettoomsättning för 2019. Produkten skall därefter rullas ut på samtliga exportmarknader.

Framgångarna för Umida och Brands For Fans med Motörhead-portföljen fortsätter. Det senaste konceptet som utvecklats är blanddrycken Motörhead Whisky & Cola som lanseras i Finland som 33 cl-burk med 5,2% alkoholhalt den 1 april 2019. Den centrala listningen på K-Group, Finlands näst största dagligvaruaktör, estimeras ge minst 1 MSEK i nettoomsättning för 2019. Med lansering på övriga exportmarknader i Europa samt i Sverige estimeras produktens potential till c:a 3 MSEK i nettoomsättning under 2019.

”Motörhead är ett mycket starkt varumärke inom drycker och intresset bara fortsätter att öka för vår produktportfölj. Bandets legendariske frontfigur Lemmy Kilmister älskade att dricka whisky och cola så därför har den här produkten funnits högt på vår lanserings-önskelista. Att vi nu tillsammans med K-Group ger den världspremiär gör att de finska fansen nu kan hylla Lemmy med denna produkt” säger Filip Lundquist, global försäljnings- och marknadschef för Umida Group AB (publ).

Sedan den 1 januari 2018 kan finländska konsumenter handla starköl och alkoläsk med alkoholhalt upp till 5,5 procent i livsmedelsbutiker, servicehandel och bensinstationer. ”Long drinks”, det finska namnet för alkoläsk och andra alkoholhaltiga cider- och blanddrycker, har ökat kraftigt i popularitet sedan lanseringen i dagligvaruhandeln. Med en hög innovationstakt och kraftig konkurrens krävs något extra för att nå försäljningsframgångar. Umida har under en tid haft en dialog med K-Group om en produkt som kan konkurrera med andra framgångsrika Whisky & Cola-drycker.

”Vår aggressiva plan för tillväxt för Motörhead-varumärket under 2019 får nu ytterligare bränsle när vi breddar produktkategorin blanddrycker till att även inkludera whisky & cola. Konsumenternas efterfrågan på bekväma lösningar gör att färdigblandade drinkar växer på ett flertal marknader. Detta gör oss optimistiska över möjligheterna att utnyttja den här pilotlanseringen som språngbräda för ytterligare exportmarknader. Denna produktlansering är inte budgeterad i de 25 MSEK som vi tidigare kommunicerat som Motörhead-portföljens mål för 2019, utan detta tillkommer ovanpå den volymen.” säger Mats Jämterud, tf VD för Umida Group AB (publ).

Motörhead-portföljen lanserades i Finland hösten 2018 tillsamman med Umidas lokala partner Craft & Cask. Tillsammans har partnerna skapat en lanseringsplan för hela Motörhead-portföljen i Finland. De första produkterna, Motörhead Single Malt Whisky och Motörhead Vodka, introducerades på monopolet ALKO under hösten och har nu blivit centrala listningar som finns i totalt ett 40-tal butiker. Motörhead Premium Dark Rum lanserades på ALKO så sent som den 31 januari.

För ytterligare information, kontakta:

Mats Jämterud, tf VD, Umida Group AB (publ), telefon: +46 (0)70-663 72 72

Denna information är sådan information som Umida Group AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 6 mars 2019.Pressm2019-03-06 MH W+C

Attachments