Umida Group AB

Umida Group AB (publ) vann i vintras Systembolagets upphandling av cider. Den nya ekologiska cidern med blåbärs- och svartvinbärssmak skulle lanserats under det nya varumärket Elin den 1 juni, men drabbades av en längre försening hos den externa produktionspartnern.

I vintras vann Umida Group AB (publ) en större upphandling hos Systembolaget av cider, ett snabbt växande segment på den svenska marknaden. I Sverige har försäljningen av cider vuxit med mellan 5 och 10 procent årligen de senaste åren och uppgår nu till över 13 miljoner liter per år och c:a 370 MSEK i total försäljning via Systembolaget. Tack vare det ökade kundintresset ökar även antalet lanseringar och innovationstakten i segmentet är hög, med nya smaker, förpackningsformer och erbjudanden för olika kundsegment.

Lanseringen av det egna nya varumärket Elin var planerad till 1 juni men problem hos Umidas externa produktionspartner med en nykonstruerad fyllningslina har orsakat stora förseningar. På grund av Covid-19 har reparationer och distribution av reservdelar försvårats avsevärt men efter en längre tids hårt arbete kommer Elin att finnas i lager från fredag denna vecka.

”Det har varit väldigt frustrerande att lanseringen av en av våra omsättningsmässigt största upphandlingsvinster har försenats så kraftigt på grund av saker utanför vår kontroll. Vi är tacksamma över att Systembolaget visat stor förståelse för de utmaningar som Covid-19-pandemin orsakat i detta projekt. I och med den speciella förpackningstypen och förutsättningarna i upphandlingen har det inte funnits några alternativa lösningar för oss, men nu kan vi äntligen blicka framåt och hoppas på ett varmt mottagande av Elin från konsumenterna.” säger Filip Lundquist, VD för Umida Group AB (publ).

Elin lanseras i 374 Systembolags-butiker och har en garanterad första distributionsperiod till och med 31 maj 2021, därefter utvärderas produktens framtida distribution baserat på dess marknadsandel i produktsegmentet. Umida kommer med start i nästa vecka att inleda en bredare aktivering av Elin i PR och extern marknadsföring.

 

För ytterligare information, kontakta:

Filip Lundquist, VD, Umida Group AB (publ)

Telefon: +46 (0) 769 42 41 21