Umida Group AB

Umida Group AB (publ) har vunnit den senaste ginupphandlingen hos Systembolaget. Systembolaget har fyra upphandlingsrundor per år. Vid upphandlingen för lansering december 2021 sökte Systembolaget efter en gin. Umida vann denna upphandling och produkten kommer att lanseras i samtliga av Systembolagets butiker den 1 december 2021 och beräknas omsätta minst 3,8 MSEK under listningsperioden.

Produkten är en London Dry gin med 47% alkohol och kommer att lanseras i en 700ml PET-flaska. Produkten kommer att ha 100% butiksdistribution vilket ger goda möjligheter att etablera en stark produkt under en lång tid framöver. Produkten har en garanterad listningsperiod om 9 månader och beräknas enligt Systembolagets försäljningsprognos generera ca 3,8 MSEK i nettoomsättning under perioden. Detta blir den andra offertvinsten som Umida kommer att lansera den 1 december. Den 7 juni meddelande Umida att man vunnit Systembolagets offert för en blanddryck med låg sockerhalt och kommer att lansera ELIN Päron 4,5% i en 250ml burk.

Segmentet gin har växt kraftigt hos Systembolaget de senaste åren. Bara under de tre senaste åren har segmentet ökat försäljningen med över 1 miljon liter till 2,6 miljoner liter och omsätter idag över 220 MSEK vilket gör segmentet större än segment som t.ex. vodka och mörk rom. Idag är det endast segmentet whisky från Skottland som är större än gin bland spritsegmenten på Systembolaget. PET som är en klimatsmartare förpackningar är ett fokusområde för Systembolaget och ges just nu extra fokus hos Systembolaget. Systembolaget har ett strategiskt mål att minska klimatpåverkan från förpackningar med 10% till 2023 (basår 2019).

”Vi visar ännu en gång att våra produkter håller högsta klass och att vi kan slå våra konkurrenter när det kommer till blindprovningar. Vi vet ännu inte hur många konkurrenter vi hade i denna provning men det var med stor sannolikhet väldigt många då detta var den enda ginupphandlingen för decemberlanseringen. Jag är återigen enormt stolt över hur vår Master Blender Daniel Henriksson samt övriga teamet levererar. Vi har nu vunnit två ginupphandlingar 2021 vilket gör att vi ligger i framkant även gällande ginutveckling. Detta ger oss också ännu mer råg i ryggen när vi nu lanserar KISS Cold Gin. Gin är ett stort spritsegment som har visar kraftig tillväxt de senaste åren.  Vi har ännu inte bestämt varumärke på denna nya gin utan jag kommer att återkomma i den frågan längre fram.” säger Filip Lundquist, VD för Umida Group AB (publ).

För ytterligare information, kontakta:

Filip Lundquist, VD, Umida Group AB (publ), Telefon: +46 (0)76 942 41 21