Umida Group AB

Umida Group AB (publ) har vunnit Systembolagets senaste upphandling av ekologisk och hållbar blanddryck. Offertvinsten är en Piña colada som kommer att paketeras i en 250-ml burk och börja säljas i butik den första mars 2023. Produkten är garanterad hyllplats i 373 butiker och beräknas generera ca 6 MSEK i nettoomsättning under 2023.

Systembolaget har precis inlett upphandlingarna för det första lanseringsfönstret 2023. Vid detta fönster utvärderades produkter som lanseras den första mars och Systembolaget sökte bland annat efter en ekologisk och hållbar blanddryck med smaksättning av valfri drink. Umida offererade en blanddryck inspirerad av den klassiska drinken Piña colada vilken utsågs som ensam vinnare när Systembolaget genomfört sina blindprovningar. Totalt medverkade 48 produkter vid blindprovningen.

Den garanterade distributionen av vår Piña colada uppgår till 373 butiker med en garanterad listningstid på 12 månader. Systembolagets estimat gällande försäljningen ger Umida en nettoomsättning efter alkoholskatt om ca 6 MSEK under 2023. Om produkten tar för sig i den tuffa konkurrensen på hyllan finns möjlighet till fortsatt distribution även efter första mars 2024.

Segmentet blanddrycker har fortsatt visa tillväxt både i Sverige och internationellt de senaste åren. Segmentet blanddrycker är ett av få segment som fortfarande visar volymtillväxt i Sverige, +4%, under 2022 när hela Systembolaget hittills minskat i volym med -4%.

”Det är starkt att vi kan fylla på portföljen med ännu en attraktiv blanddryck via en offertvinst i mycket tuff konkurrens. Detta är vår tredje offertvinst i segmentet blanddryck på bara 1,5 år vilket är extremt start. ELIN Päron Spritz och Joluca Rom & Cola står redan på Systembolagets hyllor. Våra nya Piña colada kommer ha en lägre prispunkt jämfört med våra nuvarande blanddrycker. Priset på hyllan kommer att vara 15,90kr ex pant vilket är mycket positivt när konsumenter nu är mer priskänsliga. Vi kommer att återkomma gällande vilket varumärke produkten får och kommer naturligtvis jobba stenhårt för att den skall ta en permanent plats på Systembolagets hyllor efter den initiala listningsperioden samt även kunna exporteras till ett internationella marknader.” säger Filip Lundquist, VD för Umida Group AB (publ).

 

För ytterligare information, kontakta:

Filip Lundquist, VD, Umida Group AB (publ)

Telefon: +46 (0)769 42 41 21