Umida Group AB

Hej alla aktieägare,

Vi har precis lämnat första halvlek bakom oss och klivit in i andra halvlek.

De första sex månaderna av 2020 kommer att gå till historien, inte bara för att vi har en pandemi i världen utan också för att det var vändningen och starten för det nya Umida Group. Ett Umida Group som uppvisade vinst i första kvartalet, ett Umida Group som rensat upp i balansen, på lagret och inom bolaget. Vi är ett nytt Umida Group under 2020 och jag vill börja med att tacka alla er som är med oss på denna resa framåt. Vi på bolaget kommer göra allt vi kan för att denna resa ska bli värd att minnas resten av livet. Jag vill också be om lite tålamod då det alltid tar längre tid än planerat att genomföra denna typ av stora bolagsförändring som vi gjort. Att vi nu är inne i andra halvlek av 2020 känns fantastiskt och jag med hela teamet är fulla av energi inför kommande månader.

Nya marknader

Vi har under senaste veckorna startat försäljningen till två nya exportkunder, en i Norge och en i Polen. Det är länder där vi tidigare haft kunder men där vi varit missnöjda med deras prestationer. I Polen har vi inlett ett samarbete med Sopot Beverages SP Z O.O. Vi hoppas med detta samarbete få mer fokus för våra produkter. Vår förra partner sålde endast Motörhead Rom, Motörhead Whisky och Scorpions Whisky. Vår nya partner har nu köpt in hela vår portfölj från Brands For Fans samt våra egna varumärken, Lacks! och Jaguara. Det är fantastiskt kul att vi får en partner som köper fler produkter från oss även om vårt gemensamma fokus kommer att vara att få Motörhead att växa i Polen. Motörhead har över 60 000 fans i Polen vilket gör det till en intressant marknad att växa inom. Liknande gäller för Norge där vår tidigare partner endast köpte Motörhead Vodka och Motörhead Whisky. Vår nya partner Norwegian Wine & Spirits AS kommer likt Polen att köpa in hela vår nuvarande portfölj inom Brands For Fans samt våra egna varumärken Lacks! och Jaguara. Vi kommer även att offerera på Vinmonopolets offerter tillsammans med vår nya partner. Jag är glad att vi trots de utmaningar som Europa haft de senaste månaderna lyckats fått försäljning till dessa nya kunder. Det ska också bli spännande att se hur väl vår nya rom Jaguara tas emot i Polen och i Norge. Båda nya kunderna är importörer i sina respektive länder som sedan bearbetar och säljer vidare till lokala aktörer.

Umidas egna varumärken

Inom affärsområdet egna varumärken är det många som undrar när Elin kommer ut på hyllorna. Jag hade hoppats att vi sett Elin på hyllorna redan idag men vår fyllare har ännu inte kunnat färdigställa sin nya burklina. Det är högst olyckligt att Corona drabbat oss så hårt med just vår nya cider. Vi är dock redo så fort linan färdigställs, allt material är redo och vätskan väntar bara på att fyllas i burkarna. Jag hoppas att vi kommer att få möjlighet att njuta av en kall Elin väldigt snart. För er som är nyfikna kan jag skicka en kort video eller bild på vår mycket elegant designade burk. Hör av er via mail eller sms till mig. Under juni har vi intensifierat marknadsföringen av Jaguara med nya innovativa videoannonser samt automatiserade optimeringar av annonserna. Jaguara har garanterad distribution till sista november och vi tävlar nu om distribution från första december och framåt. Alla flaskor är viktiga då konkurrensen är hård så om ni funderar över vilken rom ni ska dricka under semestern är valet enkelt. Ett tips är också att kolla in Jaguaras Facebooksida för inspiration om glas, drinkar och tilltugg. Eller bara för att dela vår produkt till nära och kära.

Brands For Fans

Försäljningen av Motörhead Rom fortsätter att gå starkt och vår nya kommunikation om produktens utmärkelser har gett bra respons. Det har börjat röra på sig på exportförsäljningen men många kunder är försiktiga och oroliga för nya nedstängningar. Jag tror att vi kommer att få se en försiktig optimism kommande månader. Vi får många frågor om när vi ska göra nästa samarbete inom Brands For Fans. Jag har tidigare kommunicerat att vi nu är mer restriktiva vad gäller kriterierna för nya samarbeten inom Brands For Fans. Vi är måna om att samarbeten har kommersiell potential och bygger bolagets värde. Vi kommer att göra färre men värre nya samarbeten. Nästa samarbete som vi kommer att göra inom Brands For Fans ska ha potentialen att kunna bli vårt största samarbete i portföljen och det största som gjorts inom Brands For Fans. Vi för just nu bra dialoger och jag hoppas att vi kommer att kunna berätta mer detaljer inom kort.

Umida Partners

Det är tillfredställande att se vår första licensaffär inom Umida Partners på hyllan sedan första juni. De båda alkoholfria vinerna från Le Petit Béret har tagit för sig bra på Systembolaget. Le Petit Béret Rosé som är en säsongslistning över sommaren juni till augusti hade en ordervolym om 8 000 flaskor från Systembolaget. Dessa 8 000 flaskor såldes slut redan efter 3 veckor och vi är nu inne på nästa leverans om 8 000 flaskor. Det är väldigt kul att vi med rosén dubblade Systembolagets 3-månadersprognos på bara tre veckor. Något som är ännu roligare är att under juni månad var Le Petit Beret Rosé marknadsledare inom stilla alkoholfria viner på Systembolaget! En smått otrolig bedrift efter bara en månad på hyllorna. Le Petit Béret Rosé hade en marknadsandel om 10,3% under juni. Med god marginal före tvåan Jacob’s Creek UnVined Riesling 0,5% med 9,7% och trean Black Tower Rosé Non Alc 0.0% med 8,5%. Vårt vita vin Le Petit Béret Chardonnay tog sig också in på topp 10 redan i juni och ligger på plats 10 med en marknadsandel om 5,2%. Vi hoppas att denna fina start ska bättra på våra möjligheter att få in fler produkter från Le Petit Béret på Systembolagets hyllor. Utöver samarbetet med Le Petit Béret jobbar vi aktivt med att knyta nya samarbeten inom affärsområdet Umida Partners. Det är en tuff konkurrens bland Sveriges alla vin- och spritimportörer men jag är hoppfull inför att vi ska kunna landa några bra avtal under kommande månader. Vi har även via nya kontakter deltagit vid vinupphandlingar under första halvåret men inte lyckats knipa någon första plats än. Vi kommer dock inte ge oss utan kommer jobba ännu hårdare under hösten för att säkerställa en offertvinst även inom vin.

 

Jag vill avsluta med att önska er alla en härlig sommar och en skön semester.

 

Stockholm 10 juli 2020

 

Filip Lundquist

VD Umida Group AB (publ)